Papier parafinowany posiada właściwości zabezpieczające tłuszczo i wodoodporne co zapewnia mu szerokie zastosowanie. Dzięki temu idealnie nadaje się do pakowania wszelkiego rodzaju żywności o ile jest pokryty parafiną, która posiada atesty pozwalające na kontakt z żywnością. Dzięki swojej formie nie przepuszcza mokra typu tłuszcz czy woda z produktów spożywczych i nie mięknie nie tracąc swoich właściwości.
Zastosowanie papieru
Papier parafinowany wykorzystywany jest przede wszystkim do pakowania artykułów spożywczych i cukierniczych jako podkładka pod etykietę na cukierki lub pomadki. Świetnie chroni przed wydostawaniem się tłuszczu na zewnątrz. Zazwyczaj taki papier można spotkać w dużych rolkach, jest to zatem najpopularniejsza forma zapakowania. Czasem jest dostępny w kawałkach. Ma on bardzo szerokie zastosowanie w różnych gałęziach przemysłu. To idealne rozwiązanie dla bardzo wielu firm zajmujących się pakowaniem produktów spożywczych posiadających tłuszcz w swoim składzie.